Home » Uttarakhand Special Subordinate Education Services (Lecturer Group C) (General & Women’s Branch Screening (First Phase) Exam-2018

Uttarakhand Special Subordinate Education Services (Lecturer Group C) (General & Women’s Branch Screening (First Phase) Exam-2018

1.Which of the following is shown by isohalines ?

(a) Temperature

(b) Pressure

(c) Salinity

(d) Cloudiness

 

2.Which of the following is the length of the Mid-Atlantic Ridge ?

(a) About 800 km

(b) About 10,000 km

(c) About 12,000 km

(d) About 15,000 km

 

3.In which of the following areas diatom ooze occurs 

(a) Low latitudes

(b) High latitudes

(c) Equatorial areas

(d) Sub-tropical seas

ANS-High latitudes

 

4. Along the coast of which country does El-Nino current appear in the summer months ?

(a) Brazil

(b) Maxico

(c) Peru

(d) Norway

ANS- Peru

 

5. Which of the following causes tides ?

(a) Attraction of sun and moon

(b) Attraction of sun

(c) Attraction of earth

(d) Attraction of Jupiter

ANS- Attraction of sun and moon

 

6. In which of the following directions generally warm currents flow ?

(a) Equator to Poles

(b) Poles to equator

(c) North Pole to South Pole

(d) None of these

ANS-Equator to Poles

 

7. Which of the following is a cold current ?

(a) Agulhas

(b) Brazil-

(c) Canaries

(d) Gulf Stream

ANS-Canaries

 

8. An area where a particular plant or animal lives is called its –

(a) Ecology

(b) Habitat

(c) Hadal

(d) Hook

ANS-Habitat

 

9. Which of the following is/are the reasons for ecological crisis ?

(a) Rapid growth in population

(b) Rapid industrialization

(c) Mechanisation

(d) All of these

ANS-All of these

10. Which one of the following is not a threat to biodiversity ?

(a) Killing wild life

(b) Establishment of national parks

(c) Building big dams

(d) Industrialization

ANS-Establishment of national parks

 

11. Which of the following is an abiotic component of an ecosystem ?

(a) Plants

(b) Bacteria

(c) Fungi

(d) Light

ANS-Light

 

12. Who of the following proposed the term ‘ecosystem’ ?

(a) A.G. Tansley

(b) A.O. Wilson

(c) E. Haeckel

(d) E.P. Odum

ANS-A.G. Tansley

 

13. How many biosphere reserves are there in India ?

(a) 10

(b) 13

(c) 18

(d) 20

ANS- 18

 

14. Which of the following is/are the effect(s) of deforestation ?

(a) Soil erosion

(b) Landslide

(c) Environmental imbalance

(d) All of these

ANS-All of these

 

15. Which of the following atmospheric layers absorbs ultraviolet (UV) rays ?

(a) Exosphere

(b) Ionosphere

(c) Ozonosphere

(d) Stratosphere

ANS-Ozonosphere

 

16. The atmospheric layer that reflects radio waves is called

(a) Ozonosphere

(b) Ionosphere

(c) Homosphere

(d) Exosphere

ANS-Ionosphere

 

17. In which of the following areas does the Intertropical Convergence Zone (ITCZ) normally occur ?

(a) Near the tropic of cancer

(b) Near the equator

(c) Near the arctic circle

(d) Near the tropic of Capricorn

ANS-Near the equator

 

18. Trade winds are found in which of the following latitudinal belts ?
(a) 5 N to 5 S latitude

(b) 5 N – 30 N and 5 S – 30 S latitude

(c) 30 N to 60 N latitude

(d) 30 S to 60 S latitude

ANS-5 N – 30 N and 5 S – 30 S latitude

 

19. ‘Horse Latitudes’ is situated between which global wind circulation belts/cells ?

(a) Hadley Cell and Ferrel Cell

(b) Ferrel Cell and Polar Cell

(c) NE Trade Winds and SE Trade Winds

(d) Westerlies and Polar Easterlies

ANS-Hadley Cell and Ferrel CelL

 

20. Which of the following atmospheric layers is not included in Homosphere ?

(a) Troposphere

(b) Mesosphere

(c) Ionosphere

(d) Stratosphere

ANS-  Ionosphere

 

21. How much time do the rays of the sun take to reach the earth ?

(a) 25 minutes

(b) 18 minutes

(c) 15 minutes

(d) 8 minutes

ANS- 8 minutes

 

22. Which of the following is the main reason for upper atmospheric inversion of temperature ?

(a) Presence of ozone gas

(b) Earth radiation

(c) Convective uplift of warm air

(d) Jet Stream

ANS-Presence of ozone gas

 

23. Which of the following are thermally induced pressure belts ?

(a) Sub-polar and temperate

(b) Equatorial and polar

(c) Polar and sub-polar

(d) Equatorial and sub-polar

ANS- Equatorial and polar

 

24. The standard value of solar constant is

(a) 1.50 calories per minute per cm2

(b) 1.94 calories per minute per cm2

(c) 2.94 calories per minute per cm2

(d) 3.54 calories per minute per cm2

ANS- 1.94 calories per minute per cm2

 

25. The most important factor in thunderstorm development is

a) Atmospheric stability

(b) Atmospheric instability

(c) Abundance of moisture

(d) Temperature inversion

ANS- Atmospheric instability

 

26. What is inversion of temperature ?

(a) Temperature decrease with attitude

(b) Temperature decrease with latitude

(c) Temperature increase with altitude

(d) Uniform temperature

ANS- Temperature increase with altitude

 

27. Which of the following methods is used to show air pressure distribution on a map ?

(a) Isobars

(b) Isogonic lines

(c) Isohyets

(d) Isonephs

ANS- Isobars

 

28. What is Santa Ana ?

(a) A local wind

(b) A bird

(c) An Island

(d) A Volcano

ANS- A local wind

 

29. The average slope of a warm front is within the range of

(a) 1:10 to 1:20

(b) 1:20 to 1:30

(c) 1:50 to 1:100

(d) 1:100 to 1:400

ANS- 1:100 to 1:400

 

30. The largest number of temperate cyclones originate mostly over the

(a) Arctic Ocean

(b) Indian Ocean

(c) North Atlantic Ocean

(d) South Pacific Ocean

ANS- North Atlantic Ocean

 

31. Which one of the following is not included in the element of climate ?

(a) Air pressure

(b) Temperature

(c) Water flow

(d) Rainfall

ANS- Water flow

 

32. The ‘carbon dioxide theory’ of climate change was proposed by

(a) Chamberlin

(b) Holmes

(c) Kennelly

(d) Solberg

ANS- Chamberlin

 

33. Much of the rainfall along the Western Ghats belongs to which category ?

(a) Convectional

(b) Cyclonic

(c) Orographic

(d) None of these

ANS- Orographic

 

34. Which of the following is the upper-most layer of the atmosphere ?

(a) Exosphere

(b) Ionosphere

(c) Ozonosphere

(d) Troposphere

ANS-  Exosphere

 

35. Which of the following instruments is used to measure the speed of wind ?

(a) Altimeter

(b) Anemometer

(c) Barometer

(d) Thermometer

ANS- Anemometer

 

36. The planet nearest to the sun is

(a) Mars

(b) Mercury

(c) Neptune

(d) Venus

ANS- Mercury

 

37. In which of the following areas the Chinook winds blow ?

(a) Rhone Valley of France

(b) North Australia

(c) Eastern slopes of Rocky Mountain in North America

(d) Sahara Desert

ANS- Eastern slopes of Rocky Mountain in North America

 

38. ‘Isobar’ is associated with

(a) Air Pressure

(b) Humidity

(c) Rainfall/Precipitation

(d) Temperature

ANS- Air Pressure

 

39. The highest diurnal range of temperature is recorded in the

(a) Equatorial region

(b) Hot deserts

(c) Mediterranean Region

(d) Savanna grasslands

ANS- Hot deserts

 

40. The main cause of high pressure belt in the sub-tropical latitudes is

(a) Air divergence

(b) Air subsidence

(c) High temperature

(d) Low temperature

ANS- Air subsidence

 

41. What is ‘Caldera’ associated with ?

(a) Glacial erosion

(b) Tides

(c) Volcanoes

(d) Work of river

ANS- Volcanoes

 

42.Which of the following topographies is made by glacial erosion ?

(a) Blind Valley

(b) Bolson

(c) Cavern

(d) Hanging Valley

ANS- Hanging Valley

 

43. The name of W.M. Davis is associated with

(a) Cycle of erosion

(b) Earthquake

(c) Origin of earth

(d) Tides

ANS- Cycle of erosion

 

44. Richter Scale is related to

(a) Volcanoes

(b) Tides

(c) Interior of the earth

(d) Earthquakes

ANS – Earthquakes

 

45. Which of the following is associated with the planetesimal hypothesis of the origin of earth ?

(a) Buffon

(b) Chamberlin & Moulton

(c) Jean and Jeffrey

(d) Laplace

ANS- Chamberlin & Moulton

 

46. Which of the following theories has been propounded by A. Wagener ?

(a) Continental drift

(b) Cycle of erosion

(c) Geosynclinal

(d) Isostasy

ANS – Continental drift

 

47. Which of the following is the most recent period of geological history ?

(a) Cambrian

(b) Permian

(c) Quaternary

(d) Tertiary

ANS- Quaternary

 

48. ‘P’ and ‘S’ waves are related to

(a) Earthquakes

(b) Ocean Currents

(c) Radiation

(d) Tides

ANS- Earthquakes

 

49. ‘NiFe’ refers to

(a) Outermost layer of the Earth

(b) Intermediate layer of the Earth

(c) Innermost layer of the Earth

(d) None of these

ANS- Innermost layer of the Earth

 

50. Where are ‘drip-stones’ found ?

(a) In glacial region

(b) In karst region

(c) In desert region

(d) In flood plain

ANS- In karst region

 

51. Which of the following denotes the ratio between the total population and arable land of region?

(a) Agricultural density

(b) Physiological density

(c) Economic density

(d) Arithmetic density

ANS- Physiological density

 

52. Who of the following is associated with ‘Nebular hypothesis’ ?

(a) Laplace

(b) Kant

(c) Jean & Jaffery

(d) Buffon

ANS-  Laplace

 

53. By which agent of erosion is ‘doline’ constructed ?

(a) Glacier

(b) River

(c) Underground water

(d) Wind

ANS- Underground water

 

54. What type of rock is ‘conglomerate’ ?

(a) Igneous

(b) Metamorphic

(c) Sedimentary

(d) None of these

ANS- Sedimentary

 

55. Which of the following soils develops on crystalline igneous rocks in areas of low rainfall ?

(a) Alluvial soils

(b) Black soils

(c) Laterite soils

(d) Red and yellow soils

ANS- Red and yellow soils

 

56. Which one of the following rivers of India forms Dhuandhar waterfalls ?

(a) Ganga

(b) Kaveri

(c) Krishna

(d) Narmada

ANS- Narmada

 

57. Which of the following is the highest point in Southern India ?

(a) Anamudi

(b) Cardamom

(c) Dodabeta

(d) Nilgiri

ANS- Anamudi

 

58. Which of the following water bodies separates Daman and Diu ?

(a) Gulf of Khambat

(b) Gulf of Kutchh

(c) Narmada River

(d) Tapi River

ANS- Gulf of Khambat

 

59. Which one of the following is the largest fresh water lake in India ?

(a) Dal Lake

(b) Sambhar Lake

(c) Wular Lake

(d) None of these

ANS- Wular Lake

 

60. Which one of the following causes rainfall during winters in North-Western part of India ?

(a) South-West Monsoon

(b) Retreating Monsoon

(c) Western Disturbances

(d) None of these

ANS- Western Disturbances

 

61. Which one of the following rivers flows in a rift valley ?

(a) Luni river

(b) Narmada river

(c) Son river

(d) Yamuna river

ANS- Narmada river

 

62. How many states of India the Tropic of Cancer passes through ?

(a) 9

(b) 7

(c) 8

(d) 6

ANS – 8

 

63. The Andaman and Nicobar are separated by

(a) Sixteen Degree Channel

(b) Fourteen Degree Channel

(c) Twelve Degree Channel

(d) Ten Degree Channel

ANS – Ten Degree Channel

 

64. Which of the following map is not a thematic map 

(a) Topographical map

(b) Population growth map

(c) Mineral distribution map

(d) Map showing fibre crops

ANS- Topographical map

 

65. Which of the following coasts is a part of the Eastern Coast of India ?

(a) Coromandal Coast

(b) Konkan Coast

(c) Malabar Coast

(d) Southern Coast

ANS- Coromandal Coast

 

66. What is the difference between the Indian Standard Time (IST) and Greenwich Mean Time(GMT) ?

(a) 6½ hours

(b) 5½ hours

(c) 4½ hours

(d) None of these

ANS – 5½ hours

 

67. Which of the following is the largest tributary of the Indus river ?

(a) Jhelum

(b) Ravi

(c) Satluj

(d) None of these

ANS – Satluj

 

68. Which of the following separates India and Sri Lanka ?

(a) Java Strait

(b) Palk Strait

(c) Sunda Strait

(d) Ten Degree Channel

ANS – Palk Strait

 

69. Who proposed the ‘stop and go’ determinism ?

(a) G. Taylor

(b) Demangeon

(c) C. Ritter

(d) Vidal de la Blache

ANS – G. Taylor

 

70. Griffith Taylor is associated with

(a) Determinism

(b) Neo-determinism

(c) Possibilism

(d) Probabilism

ANS – Neo-determinism

 

71. Which of the following states of India produced the maximum foodgrains in the year 2016-17 ?

(a) Bihar

(b) Madhya Pradesh

(c) Punjab

(d) Uttar Pradesh

ANS – Uttar Pradesh

 

72. Which of the following is not included in the Kolkata-Hugli Industrial Region ?

(a) Budge Budge

(b) Durgapur

(c) Shibpur

(d) Titagarh

ANS – Durgapur

 

73. Which of the following geographers divided India into agricultural regions ?

(a) A. Ahmad

(b) M. Shafi

(c) P. Sen Gupta

(d) M.S. Swaminathan

ANS – P. Sen Gupta

 

74. Which of the following states of India is the leading producer of cotton ?

(a) Gujarat

(b) Madhya Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Tamil Nadu

ANS – Gujarat

 

75. Which of the following ports is the deepest land-locked and well-protected port along the east coast of India ?

(a) Chennai

(b) Kolkata

(c) Tuticorin

(d) Vishakhapatnam

ANS – Vishakhapatnam

 

76. Majority of the farmers in the Gangetic Plain practice the kind of agriculture known as

(a) Extensive agriculture

(b) Intensive agriculture

(c) Plantation agriculture

(d) Shifting agriculture

ANS – Intensive agriculture

 

77. ‘Bharatmala Pariyojana’ is a new umbrella programme for

(a) Agriculture sector

(b) Banking sector

(c) Economic sector

(d) Highways sector

ANS – Highways sector

 

78. Which of the following products is usually not exported from India ?

(a) Pulses

(b) Rice

(c) Sugar

(d) Wheat

ANS – Pulses

 

79. Which of the following pairs is not correct ?

(a) Green Revolution – Foodgrains Production

(b) Yellow Revolution – Oilseed Production

(c) Black Revolution – Iron Production

(d) Blue Revolution – Fish Production

ANS – Black Revolution – Iron Production

 

80. Which of the following centres is not related with Indian Space Programme ?

(a) Vikram Sarabhai Space Centre

(b) Survey of India Department

(c) Physical Research Laboratory

(d) Indian Institute of Remote Sensing Centre

ANS – Survey of India Department

 

81.In which of the following regions is the ‘Bassein oil field’ located ?

(a) Bombay High

(b) Brahmaputra Valley

(c) Gujarat Coast

(d) Eastern Coast

ANS – Bombay High

 

82. Rural Energy Co-operative at Sagar Island in Sunderban Delta is related to

(a) Wind energy

(b) Water energy

(c) Solar energy

(d) Tidal energy

ANS – Solar energy

 

83. ‘Punga Valley’ of Jammu & Kashmir is known for

(a) Geothermal energy

(b) Natural gas

(c) Tertiary coal deposits

(d) Wind energy

ANS – Geothermal energy

 

84. Asia’s largest wind energy farm, Lamba, is located in

(a) Andhra Pradesh

(b) Gujarat

(c) Karnataka

(d) Tamil Nadu

ANS – Gujarat

 

85. The east-west corridor of the Golden Quadrilateral super highway connects the cities of

(a) Silchar and Porbandar

(b) Delhi and Kolkata

(c) Srinagar and Kolkata

(d) Kolkata and Kanyakumari

ANS – Silchar and Porbandar

 

86. Pygmies are the dwellers of

(a) Amazon Basin

(b) Congo Basin

(c) Kalahari Desert

(d) Sri Lanka

ANS – Congo Basin

 

87. In which year was the multidimensional poverty index included in Human Development Report ?

(a) 2008

(b) 2010

(c) 2013

(d) 2015

ANS – 2010

 

88. Which of the following countries is not included in NAFTA ?

(a) Canada

(b) Mexico

(c) Cuba

(d) U.S.A.

ANS – Cuba

 

89. Who said : ‘Man is the product of earth surface’ ?

(a) Carl Ritter

(b) E.C. Semple

(c) F. Ratzel

(d) Vidal de la Blache

ANS – E.C. Semple

 

90. By which tribe ‘sledge’ is used as a means of transport ?

(a) Bushman

(b) Eskimos

(c) Nagas

(d) Pygmies

ANS – Eskimos

 

91. In which of the following latitudinal belts more than 50% of the world’s population is settled ?

(a) 0 – 20 North

(b) 0 – 20 South

(c) 20 – 40 North

(d) 40 – 60 North

ANS – 20 – 40 North

 

92. Which of the following regions is not included in densely populated regions of the world ?

(a) South-East Asia

(b) South-West Africa

(c) North-West Europe

(d) North-East America

ANS – South-West Africa

 

93. Panama Canal connects :

(a) Caribbean Sea – Bay of Mexico

(b) Atlantic Ocean – Indian Ocean

(c) Pacific Ocean – Indian Ocean

(d) Pacific Ocean – Atlantic Ocean

ANS – Pacific Ocean – Atlantic Ocean

 

94. Which of the following factors affect the human beings the most ?

(a) Landforms

(b) Soil

(c) Climate

(d) Minerals

ANS – Climate

 

95. Which of the following is the busiest oceanic route ?

(a) North Atlantic Route

(b) Suez Canal Route

(c) Panama Canal Route

(d) Cape of Good Hope Route

ANS – North Atlantic Route

 

96. Dogger Bank is situated :

(a) East of England

(b) Near Sri Lanka

(c) Near Newfoundland

(d) Near Japan Sea

ANS – East of England

 

97. The problem of over-population may be solved by

(a) Agricultural production

(b) Family planning

(c) Industrial development

(d) All of these

ANS – All of these

 

98. By which name is the equatorial forest of Brazil known ?

(a) Chaparal

(b) Fezenda

(c) Pampas

(d) Selvas

ANS – Selvas

 

99. Which country’s iron and steel production region is known as ‘Black Country’ ?

(a) China

(b) Great Britain

(c) India

(d) Russia

ANS – Great Britain

 

100. Which one of the following is not a founder members of OPEC ?

(a) Australia

(b) Iran

(c) Iraq

(d) Saudi Arabia

ANS – Australia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.