Home » Uttarakhand Special Subordinate Education Services (Lecturer Group C) (General &Women’s Branch Screening (Second Phase) Exam-2018

Uttarakhand Special Subordinate Education Services (Lecturer Group C) (General &Women’s Branch Screening (Second Phase) Exam-2018

1-Who was the author of ‘The Study of Administration’ published in 1887 ?

(a) Marshall E. Dimock       

(b) Woodrow Wilson

(c) F. Merson                           

(d) Charles E. Beard

ANS- Woodrow Wilson

2-Who had propounded the theory of ‘Bridge System’ to overcome the demerits of Hierarchy ?
(a) W.F. Willoughby                 

(b) L.D. White

(c) Henry Fayol                         

(d) P.H. Appleby

ANS- Henry Fayol

3-What is the meaning of the principle of ‘Unity of Command’ 

(a) To get command from many officers.

(b) To get command from only one officer.

(c) To obey two different commands.

(d) All of the above

ANS- To get command from only one officer.

4-Indian Institute of Public Administration is situated at

(a) New Delhi   

(b) Lucknow   

(c) Bengaluru     

(d) Mumbai

ANS- New Delhi

5-Under who’s leadership Hawthorne Experiments were carried out ?

(a) Pfiffner     

(b) Elton Mayo   

(c) Gullick           

(d) W. Wilson

ANS- Elton Mayo

6-POSDCORB View’ is associated with

(a) E.N. Gladden   

(b) L.D. White   

(c) W.F. Willoughby     

(d) Luther Gullick

ANS- Luther Gullick

7-Who was the first person who coined the term ‘Bureaucracy’ ?

(a) V. de Gornay     

(b) Mosca           

(c) Max Weber         

(d) Michelles

ANS- V. de Gornay

8-Which one of the following is a distinctive characteristics of Bureaucracy according to Max Weber ?

(a) Charismatic Authority           

(b) Traditional Authority

(c) Elitist Authority                       

(d) Legal Rational Authority

ANS- Legal Rational Authority

9-Indian Police Service comes under which of the following Department/Ministry ?

(a) Personnel and Training Dept.               

(b) Law Ministry

(c) Home Ministry                                         

(d) Human Resource Development Ministry

ANS -Home Ministry

10-The Comptroller and Auditor General of India is appointed by

(a) The Prime Minister                           

(b) The Governor

(c) The Home Minister                           

(d) The President

ANS- The President

11-Where is Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration situated in India ?

(a) New Delhi     

(b) Mussoorie       

(c) Shimla         

(d) Hyderabad

ANS- Mussoorie

12- What is the feature of training ?

(a) Preparation     

(b) Orientation     

(c) Knowledge       

(d) All of the above

ANS- All of the above

13- Which country made public service recruitments through competition in ancient times ?

(a) China       

(b) England           

(c) Prussia             

(d) France

ANS- China

14- Who said that ‘Public Administration consists of all those operations having for their  purpose, the fulfilment or enforcement of public policy” ?

(a) L.D. White     

(b) John M. Pfiffner       

(c) Simon       

(d) E.N. Gladen

ANS- L.D. White

15- Who has named hierarchy as scalar process ?

(a) L.D. White                             

(b) Simon

(c) Mooney and Reiley               

(d) Sechler Hudson

ANS- Mooney and Reiley

16- Who has given the idea of four bases of departmental organisation ?

(a) Helden       

(b) S. Wallace     

(c) Henry Fayol       

(d) Luther Gullick

ANS- Luther Gullick

17- Which Article of Indian Constitution is related to the formation of Finance Commission ?

(a) Article, 280     

(b) Article, 315     

(c) Article, 340       

(d) Article, 324

ANS- Article, 280

18- Asheton Committee Report is related to

(a) Corruption     

(b) Recruitment     

(c) Promotion         

(d) Training

ANS- Training

19- Who among the following is considered as Father of Public Administration ?

(a) L.D. White                   

(b) Woodrow Wilson

(c) Luther Gullick             

(d) Gladen

ANS- Woodrow Wilson

20- Who among the following is the author of ‘Reinventing Government’ a book written on Good Governance ?

(a) David Osborne and Ted Gaebler   

(b) Paul H. Appleby

(c) E.N. Gladen                                         

(d) Pfiffner & Presthus

ANS- David Osborne and Ted Gaebler

21- The elections to the Constituent Assembly under the Cabinet Mission Plan were held in

(a) July, 1946     

(b) December, 1946     

(c) January, 1947         

(d) August, 1947

ANS- July, 1946

22- The term city-state is generally associated with

(a) Ancient China     

(b) Ancient Egypt     

(c) Ancient Greece     

(d) Ancient India

ANS- Ancient Greece

23- The Non-Cooperation Movement was ultimately withdrawn by Mahatma Gandhi

(a) On the direction of the party

(b) On account of violent incident at Chauri-Chaura

(c) On account of amicable settlement with British           Government

(d) On account of excessive repression by government

ANS- On account of violent incident at Chauri-Chaura

24- Which of the following hampers the growth of healthy public opinion ?

(a) Free Press                                 

(b) Positive Journalism

(c) Communal Propaganda         

(d) Speeches of President

ANS- Communal Propaganda

25-Which one of the following is not the function of Political Parties in Democracy ?

(a) Formulation of public opinion               

(b) Formulation of government

(c) Expansion of political consciousness     

(d) To control the press

ANS- To control the press

26- The main objective of ‘Home Rule Movement’ was

(a) Complete Independence for India

(b) Self-Government for India

(c) Immediate Independence for India

(d) None of the above

ANS -Self-Government for India

27- The ultimate goal of Marx was to establish

(a) A casteless-society             

(b) A society based on religion

(c) A classless-society             

(d) A society based on morality

ANS- A classless-society

28- Modern liberalism differs from classical liberalism in so far as

(a) It does not support individual liberty.

(b) It is against democratic institutions.

(c) It pleads for free enterprises.

(d) It stands for a world free from all forms of tyranny and exploitation.

ANS- It stands for a world free from all forms of tyranny and exploitation.

29- Who was the Chairperson of the Drafting Committee of the Constituent Assembly ?

(a) Dr. Rajendra Prasad         

(b) Dr. B.R. Ambedkar

(c) C. Rajgopalachari               

(d) Jawaharlal Nehru

ANS- Dr. B.R. Ambedkar

30- Who among the following is not associated with Elitist theory of Democracy ?

(a) V. Pareto   

(b) G. Mosca       

(c) Robert Michels       

(d) David Easton

ANS- David Easton

31- Post-behaviouralism gives emphasis on

(a) Relevance                         

(b) Action

(c) Both (a) and (b)               

(d) None of the above

ANS-Both (a) and (b)

32- What are the chief variables of David Easton’s Input-Output analysis ?

(a) Demand       

(b) Support       

(c) Feedback         

(d) All of the above

ANS- All of the above

33- Who said that ‘The State is not merely an association of associations, it is the supreme  association’ ?
(a) Plato         

(b) Aristotle       

(c) Machiavelli             

(d) Bodin

ANS-Aristotle

34- The gap between the two sessions of the Parliament should not be more than

(a) one month       

(b) three months     

(c) six months         

(d) nine months

ANS- six months

35- Generally the periphery countries are dependent on the centre for

(a) Minerals                             

(b) Raw materials

(c) Manufactured goods       

(d) All of the above

ANS- Manufactured goods

36- Who said that ‘The business of government is to promote the happiness of the society by punishing and rewarding’ ?

(a) Jermy Bentham               

(b) J.S. Mill

(c) Hegel                                 

(d) Aristotle

ANS- Jermy Bentham

37- What are the institutions of ‘Civil Society’ according to Antonio Gramsci ?

(a) Family                                       

(b) School

(c) Religious institutions             

(d) All of the above

ANS- All of the above

38- Who among the following women are associated with the Uttarakhand State Movement ?

(a) Belmati Chauhan                   

(b) Hansa Dhanai

(c) Susheela Baluni                       

(d) All of the above

ANS- All of the above

39- Which one of the following authorities is authorised by the Constitution to impose reasonable restrictions on Fundamental Rights ?

(a) The Parliament                     

(b) The Supreme Court

(c) The President                       

(d) None of the above

ANS- The Parliament

40-Which one of the following has given a commendable concept for the balance between liberty and equality ?

(a) Robert Nozick       

(b) F.A. Hayek       

(c) John Rawls         

(d) Antonio Gramsci

ANS- John Rawls

41-What are the essential conditions for the successful organisation of Federal Government ?

(a) Geographical Contiguity

(b) Similarity of social and political institutions

(c) Centre-state co-ordination

(d) All of the above

ANS- All of the above

42- The main objective of the Directive Principles of State Policy is to

(a) establish political democracy in the country

(b) establish social and economic democracy in the country

(c) raise the moral and ethical standards of the people

(d) establish a police state in the country

ANS- establish social and economic democracy in the country

43-Who among the following has termed Pressure Groups as ‘Anonymous Empire’ ?

(a) Lucian Pye     

(b) Almond     

(c) S.E. Finer       

(d) F.W. Riggs

ANS- S.E. Finer

44-Which one of the following political theories considers the state as a necessary evil ?

(a) Socialism     

(b) Anarchism     

(c) Fascism       

(d) Individualism

ANS- Individualism

45-Who among the following is credited to have revived the idea of social contract in a new form ?

(a) Nozick       

(b) Rawls             

(c) Oakshott           

(d) Hannah Arendt

ANS- Rawls

46-Who among the following is not a critic of the theory of legal sovereignty ?

(a) Krabbe       

(b) Holland         

(c) Garner         

(d) Duguit

ANS- Garner

47-Which one of the following pair is not correct ?

(a) Partial Test Ban Treaty – 1965

(b) Nuclear Non-Proliferation Treaty – 1968

(c) Comprehensive Test Ban Treaty – 1996

(d) India’s Pokhran Nuclear Test – 1998

ANS- Partial Test Ban Treaty – 1965

48- Which of the following is not a characteristics of David Easton’s theory of Behaviouralism ?

(a) Systematization                   

(b) Quantification

(c) Credo of Relevance             

(d) Integration

ANS- Credo of Relevance

49-Which one of the following is not a method for the representation of minorities ?

(a) Second Ballot System                           

(b) Separate Electoral System

(c) Functional Representation System     

(d) List System

ANS-Functional Representation System

50- The theories of Cultural Revolution and Permanent Revolution was given by which of the following statesman ?

(a) Hitler     

(b) Mao         

(c) Mussolini           

(d) Lenin

ANS- Mao

51-Arrange the following in chronological order :
(i) Nehru Committee Report
(ii) Quit India Movement
(iii) Civil Disobedience Movement
(iv) Declaration of Complete Independence
(a) (ii), (i), (iv), (iii)                 

(b) (iii), (ii), (iv), (i)

(c) (i), (iv), (iii), (ii)                 

(d) (iv), (ii), (i), (iii)

ANS- (i), (iv), (iii), (ii)

52- Which Article of the Indian Constitution empowers the Parliament to legislate on a subject of the State List ?

(a) Article, 115       

(b) Article, 116       

(c) Article, 226       

(d) Article, 249

ANS- Article, 249

53- Which of the following is not correctly matched ?
Articles States Granted Special Provision

(a) 371-C Arunachal Pradesh

(b) 371-D Andhra Pradesh

(c) 371-G Mizoram

(d) 371-I Goa

ANS- 371-C Arunachal Pradesh

54- By which Conference the U.N. Charter on 26th January, 1945 was adopted ?

(a) London Conference                   

(b) Tokyo Conference

(c) San Francisco Conference         

(d) Dumbarton Oaks Conference

ANS-San Francisco Conference

55- The tenure of the President of U.N. General Assembly is

(a) 6 months     

(b) 12 months     

(c) 60 months       

(d) 24 months

ANS-12 months

56- The Bretton Woods Agreement led to the establishment of which of the following agency ?

(a) United Nations Environment Fund

(b) New International Economic Order

(c) Commission on the Sustainable Development

(d) International Monetary Fund

ANS-International Monetary Fund

57- Which one of the following U.N. agencies focuses on poverty reduction and the improvement of living standards world-wide ?

(a) World Bank     

(b) IMF     

(c) WHO       

(d) ILO

ANS- World Bank

58- The primary purpose of the Marshall Plan was

(a) To hinder the rebuilding of wartorn countries under Soviet Control

(b) To create the North Atlantic Treaty Organisation

(c) To stop the increasing domination of Soviet Union

(d) To rebuild Europe from the World War II devastation

ANS- To rebuild Europe from the World War II devastation

59- Which of the following doctrines was concerned with the American policy of ‘Containment of Soviet Union’ ?

(a) Moonroe doctrine               

(b) Truman doctrine

(c) Estrada doctrine                   

(d) Clinton doctrine

ANS- Truman doctrine

60- In which year, India established full diplomatic relations with Israel ?

(a) 1989       

(b) 1992       

(c) 1996           

(d) 1998

ANS-1992

61- Which one of the following is not a device for maintaining the ‘Balance of Power’ ?

(a) Policy of Divide and Rule           

(b) Buffer state

(c) Policy of liberalisation                 

(d) Intervention

ANS- Policy of liberalisation

62- Which one of the following is not a part of John Rawl’s principle of justice ?

(a) Principle of equal justice           

(b) Principle of equal liberty

(c) Differential principle                   

(d) Principle of fair equality of opportunity

ANS- Principle of equal justice

63- Almond’s classification of political culture does not include which of the following political systems ?

(a) Continental European Political System

(b) Non-Western Political System

(c) Totalitarian Political System

(d) Communist Political System

ANS- Communist Political System

64- Which one of the following book was not written by Lenin ?

(a) ‘What is to be done ?’

(b) ‘Philosophy of Marxism’

(c) ‘State and Revolution’

(d) ‘Imperialism : The Highest Stage of Capitalism’

ANS- Philosophy of Marxism’

65- Which one of the following budget formats is not an example of the ‘management approach’ to the budgeting ?

(a) Zero-base budgeting system

(b) Performance budgeting system

(c) Planning programming budgeting system

(d) Line-item budgeting system

ANS- Line-item budgeting system

66- Which thinker has expressed the following thought that, ‘War is beneficial, as it strengthens patriotism and spirit of adherence towards the state’ 

(a) Kautilya       

(b) Lenin     

(c) Hegel         

(d) Mao

ANS- Hegel

67- Find out the incorrect pair.

(a) Jean Blondel – ‘Modern Political Analysis’

(b) David Apter – ‘The Politics of Modernisation’

(c) F.W. Riggs – ‘The Theory of Political Development’

(d) Alan R. Ball – ‘Modern Politics and Government’

ANS- Jean Blondel – ‘Modern Political Analysis’

68- Which thinker may be called as intellectual father of the constitution framers of U.S.A. ?

(a) Woodrow Wilson               

(b) John Locke

(c) Montesquieu                       

(d) Rousseau

ANS- Montesquieu

69- Riots and demonstrations are the common examples of

(a) Institutional Interest Groups             

(b) Associational Interest Groups

(c) Non-associational Interest Groups   

(d) Anomic Interest Groups

ANS- Anomic Interest Groups

70- Which one of the following is not correctly matched ?

(a) Khudi Ram Bose – Judge Kingsford

(b) Bareandra Kumar Ghosh – Dhaka Conspiracy case

(c) Tarak Nath Das – Hindustan Association of America

(d) Lala Hardayal – Yuganter Circular

ANS- Bareandra Kumar Ghosh – Dhaka Conspiracy case

71- Who among the following was not a member of the Constituent Assembly ?

(a) Sardar Vallabhbhai Patel       

(b) K.M. Munshi

(c) Jaiprakash Narayan                 

(d) J.B. Kripalani

ANS- Jaiprakash Narayan

72- Fundamental freedoms under Article, 19 are suspended during the Emergency caused by

(a) Internal disturbances in the state

(b) Financial crisis

(c) Failure of constitutional machinery of state

(d) War or external aggression

ANS- War or external aggression

73. Which of the following statement is correct regarding the powers of the Prime Minister of India in the formation of his cabinet ?

(a) Chooses his ministers from among the members of both houses of the Parliament.

(b) Has full discretion in the choice of the persons who are to serve as minister in his cabinet.

(c) Can choose his ministers after the due counselling by the President of India in this regard.

(d) Has only limited powers in the choice of his cabinet colleagues because of the discretionary powers vested in the President of India

ANS- Has full discretion in the choice of the persons who are to serve as minister in his  cabinet.

74. The rule of passing resolution by 2/3rd majority of total number of members of the House of Parliament is applicable in case of the

(a) amendment of the constitution

(b) approval of proclamation of emergency

(c) impeachment of the President of India

(d) disapproval of proclamation of emergency

ANS- impeachment of the President of India

75. The state which has the largest number of seats reserved for Scheduled Tribes in the Lok  Sabha is

(a) Uttarakhand   

(b) Chhattisgarh     

(c) Jharkhand       

(d) Madhya Pradesh

ANS- Madhya Pradesh

76. Which one of the following statements is correct ?

(a) Chief Election Commissioner of India holds his office during the pleasure of President.

(b) The Governor of the State may be removed by the President at any time.

(c) The Prime Minister can only be removed by a resolution passed by the both houses of Parliament.

(d) The Speaker of the Lok Sabha can be removed by the President.

ANS -The Governor of the State may be removed by the President at any time.

77- Which one of the following subjects is not a part of the Eleventh Schedule of the Constitution of India 

(a) Poverty Alleviation Programme

(b) Women and Child Development

(c) Vital statistics including registration of births and deaths

(d) Technical training and vocational education

ANS-Vital statistics including registration of births and deaths

78- Which one of the following comes under the jurisdiction of both the High Courts and the Supreme Court ?

(a) Disputes between the centre and the states

(b) Protection of fundamental rights

(c) Protection against the violation of the constitution

(d) Disputes between two states

ANS-Protection of fundamental rights

79- ‘Judicial Review’ function of the Supreme Court means the powers to

(a) review its own judgement.

(b) review its functioning of judiciary in the country.

(c) examines the constitutional validity of the legislation made by the legislature.

(d) under periodic review of the constitution.

ANS- examines the constitutional validity of the legislation made by the legislature.

80- Smt. Belamati Chauhan and Smt. Hansa Dhanai were the martyrs of Uttarakhand State Movement. Point out the place of their ‘Martyrdom’.

(a) Khatima     

(b) Haldwani         

(c) Mussoorie             

(d) Rampur Tiraha

ANS – Mussoorie

81- Which one of the following is not a feature of power ?

(a) Power is relational.         

(b) Power is unilateral.

(c) Power is bilateral.           

(d) Power is situational.

ANS-Power is unilateral.

82- Which of the following is not a supporter of popular sovereignty ?

(a) John Austin     

(b) Rousseau   

(c) Lord Bryce       

(d) Gilchrist

ANS- John Austin

83- How many chapters are there in Manusmriti ?

(a) 10     

(b) 11     

(c) 12     

(d) 15

ANS- 12

84- Who wrote the book ‘Thoughts on Pakistan’ ?

(a) Mahatma Gandhi               

(b) Jinnah

(c) Mohammad Iqbal               

(d) B.R. Ambedkar

ANS- B.R. Ambedkar

85- The meeting of Council of Ministers in a State is presided by

(a) The Governor                     

(b) The President

(c) The Prime Minister           

(d) The Chief Minister

ANS- The Chief Minister

86- The system of Public Interest Litigation has been introduced in India

(a) Through Constitutional Amendment

(b) By Judicial initiative

(c) By Political Parties

(d) By a Parliamentary Act

ANS- By Judicial initiative

87- Who presided over the first session of Indian National Congress ?

(a) A.O. Hume                       

(b) W.C. Banerjee

(c) Kadambini Ganguly       

(d) Anand Mohan Bose

ANS- W.C. Banerjee

88- According to 2011 Census the least densely populated district in Uttarakhand is

(a) Uttarkashi       

(b) Chamoli     

(c) Pithoragarh       

(d) Champawat

ANS- Uttarkashi

89- Which of the following is not a characteristics of Indian Constitution ?

(a) Parliamentary Government     

(b) Fundamental Rights

(c) Dual Citizenship                         

(d) Written Constitution

ANS- Dual Citizenship

90- Who wrote the book ‘Caste in Indian Politics’ ?

(a) Iqbal Narayan                 

(b) Rajni Kothari

(c) Morris Jones                   

(d) D.D. Basu

ANS- Rajni Kothari

91- State Cabinet is accountable for their functions to

(a) Governor     

(b) Vidhan Sabha     

(c) The President       

(d) Vidhan Parishad

ANS- Vidhan Sabha

92- Who presides over the joint session of Indian Parliament ?

(a) Prime Minister                       

(b) President

(c) Vice President                         

(d) Speaker of Lok Sabha

ANS- Speaker of Lok Sabha

93- From which country’s constitution ‘the concurrent list’ was adopted in Indian Constitution ?

(a) Australia     

(b) Ireland     

(c) U.S.A.       

(d) Britain

ANS- Australia

94- Panchayati Raj System is based on

(a) Centralisation of Power                       

(b) Rural Development

(c) Co-operation of Administration         

(d) Decentralisation of Powers

ANS-Decentralisation of Powers

95- Who propounded the theory of legal sovereignty ?

(a) Almond             

(b) Augustine     

(c) Austin           

(d) Aristotle

ANS- Austin

96- Which one of the following is correct about political socialisation ?

(a) It is a continuous process.   

(b) It is not there in every society.

(c) It is an old concept.               

(d) All of the above

ANS- It is a continuous process

97- Which one of the following thinker has strongly supported the women franchise ?

(a) Aristotle     

(b) Lenin     

(c) Jermy Bentham     

(d) J.S. Mill

ANS- J.S. Mill

98- Who said, ‘Liberty is the opposite of over-government’ ?

(a) Laski       

(b) Barker       

(c) Garner           

(d) Seeley

ANS- Seeley

99- How many members of Parliament are elected from Uttarakhand ?

(a) 5         

(b) 4         

(c) 6               

(d) 7

ANS -5

100- Which theory of state was propounded by Kautilya ?

(a) Theory of Justice                   

(b) Saptang Theory

(c) Divine Theory                         

(d) Theory of Danda

ANS- Saptang Theory

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.